Fredrik Och Mikaela 2013 Photo by Valentin Baat 2013_09_21 6609_3

Behind the scenes wedding photoshoot

Behind the scenes wedding photoshoot

Jag vet inte hur intresset är, men tänkte berätta lite om mina tankar kring en bild, och hur jag gått tillväga med ljussättning, komposition, samt redigering i datorn. Om detta är något ni tycker är intressant att läsa, så kommentera gärna, så kommer jag att fortsätta lägga upp tips och tricks kring fotografi.

Fredrik Och Mikaela 2013 Photo by Valentin Baat 2013_09_21 6609
Inställningar och kamera info:

Canon EOS-1D X
EF70-200mm f/2.8L IS II USM   låg på 123 mm för denna bild
Slutare 1/1600
Bländare 2.8
ISO 100

Det första man bör tänka på är hur ljuset är, det var grått, inga skuggor, rätt så ”platt” ljus med andra ord. Vilket betyder att det kan vara rätt tacksamt att ta porträtt bilder eller liknande, inga hårda skuggor.  Sen testade jag mig fram med olika vinklar, kompositioner och olika poser på brudparet.  Jag gillar stenarna i förgrunden och hur vattnet leder en bort mot brudparet på klippan.  Jag var väldigt noga med att få med den fräcka himlen.

När det gäller exponeringen så ville jag inte tappa detaljer (överexponera) i himlen, hade redan från början bestämt att jag ville ligga kring 2.8 så då fick jag använda mig av en rätt så snabb slutare för att kunna exponera för bakgrunden/himlen. Inställningen blev då 1/1600 2.8 iso 100.   Med hastigheter snabbare än sync speed runt 1/250 så tappar man en hel del blixstyrka. Dock så har pocketwizard ett schysst system som de kallar för hypersync, tänker inte gå in i detalj på det. Men detta ger en möjlighet att använda studioljus ihop med snabba slutartider utan att tappa allt för mycket power i blixten.

 

 

Såhär ser en bild ut där blixten inte användes, utan bara det naturliga ljuset och inställningarna satta så att himlen inte skulle bli överexponerad och vit, och förlora detalj. Utan blixt hade du blivit tvungen att välja, och antagligen valt att ha bra exponering på brudparet med nackdelen att himlen hade blivit väldigt ljus, nästan vit.

Fredrik Och Mikaela 2013 Photo by Valentin Baat 2013_09_21 6609_originalnoflash
Ljussättningen:
Jag använde mig av en Elinchrom Ranger RX speed med S-huvud som är optimalt för just hypersync. Allt triggat via pocketwizards system.
Här kan ni se hur blixten var placerad, kan vara händigt med ett extra par armar ibland :)

Fredrik Och Mikaela 2013 Photo by Valentin Baat 2013_09_21 6603_pullback
Jag fotar alltid i Raw-format så att jag har möjlighet att få fram så många detaljer som möjligt i både högdagrar och skuggor efteråt i datorn.
Här är hur bilden såg ut direkt ifrån kameran med blixten, inga justeringar gjorda.

Fredrik Och Mikaela 2013 Photo by Valentin Baat 2013_09_21 6609_raw
Nästa steg var att lätta upp skuggorna något, och så minskade jag exponeringen något på den högra sidan av klippan, då blixtens ljus var lite väl starkt där. Ökade även clarity något på molnen, och lite på brudparet,. Ökade även den allmänna exponeringen en aning.  Är inga jättestora justeringar, då originalbilden var rätt så nära det jag hade tänkt mig.

Fredrik Och Mikaela 2013 Photo by Valentin Baat 2013_09_21 6609_raw_editNästa steg brukar bli lite färg, contrast justeringar i photoshop. Men det första jag började med var att få dom där molnen att ”poppa” till ordentligt.
Såhär blev resultatet efter lite pill med justeringar i contrast, och lite annat. Dock var jag noga med att detta bara skulle påverka molnen.
I bilden nedan så har jag delat av den på mitten och till vänster ser du effekten, och till höger originalbilden.

Fredrik Och Mikaela 2013 Photo by Valentin Baat 2013_09_21 6609_clouds
De sista stegen i photoshop blev att jag clonade bort stegen till höger om brudparet, med hjälp av det grymma verktyget Content aware-move tool, finns tillsammans med healing brush tool osv. shortcut (J).
Lade till gula toner i högdagrarna och blåa toner i skuggorna, och under curves minskade jag på det svarta i bilden, så att den blev lite mera matt i känslan. lite mindre kontrast i skuggorna helt enkelt.

 

Slutresultatet blev detta!

Fredrik Och Mikaela 2013 Photo by Valentin Baat 2013_09_21 6609

Hoppas det var intressant läsning och att ni kanske lärt er något nytt. Kom gärna med frågor och funderingar, kommentera!!

 

Photos by: Valentin Baat